woensdag 27 maart 2013

Groep 7b heeft vandaag een les gehad over social media. Hieronder een aantal tips en tricks van de Rutger Stichting om veilig te kunnen internetten. De kinderen hebben deze tricks ook op papier meegenomen naar huis.

Tip 1: Foto’s en filmpjes
Foto’s in je bikini of zwembroek zijn leuk, maar zorg dat niet iedereen die kan zien. Andere mensen kunnen je foto’s downloaden,bewaren en versturen. Ook al haal jij de foto’s later weer van je pagina af, zij hebben ze dan nog steeds. Vraag toestemming
als je foto’s van anderen plaatst, want misschien hebben ze hier wel helemaal geen zin in. Je ouders willen misschien af en toe met je mee internetten of af en toe eens meekijken. Dat is niet erg. Een goede tip is om je foto’s met je ouders (of oudere broer/zus) te selecteren. Blootfoto’s of filmpjes van anderen versturen via je mobiel of internet zonder toestemming is strafbaar!
Tip 2: Chatten
Op internet is niet iedereen wie hij zegt te zijn. Cyberlokkers zijn vaak in chatrooms te vinden. Ze proberen je te verleiden om persoonlijke foto’s, verhalen of andere informatie te delen. Ze proberen soms ook om je op een sneaky manier dingen te laten doen die je eigenlijk niet wilt. Daarmee willen ze je later onder druk zetten en chanteren. Voorkom problemen en geef nooit persoonlijke gegevens zoals je adres, telefoonnummer, MSN of e-mail aan andere chatters. Je kunt via de chat veel vertellen
over je hobby’s en interesses, maar wees altijd voorzichtig met het delen van persoonlijke verhalen met mensen die je niet (goed) kent. Het is minder erg dat iemand weet dat jij van dansen houdt, dan dat hij de straat kent waar je woont of je telefoonnummer.
Tip 3: Webcam
Cam niet met mensen die je niet goed kent. Doe dat alleen met je echte vrienden of familie. Cam je met mensen die je niet kent, dan kan het gebeuren dat wat je zegt en doet via de webcam wordt opgenomen.
Tip 4: Profiel afschermen
Zorg ervoor dat de instellingen op je pagina altijd kloppen en dat de foto’s die je op Hyves, Facebook of andere sites plaatst, zorgvuldig zijn gekozen en afgeschermd voor een bepaalde groep. Je wilt namelijk niet dat je foto’s zomaar worden overgenomen of door anderen worden doorgestuurd. Om problemen te voorkomen kun je op bijvoorbeeld Hyves per fotoalbum
instellen wie de foto’s mogen zien. Dat kan door in te loggen en via ‘Mijn menu > Privacy’ aan te geven wat wenselijk is. Op Facebook kan dit door in te loggen en via ‘Home > Privacy settings > Control your default privacy’ aan te geven wie wat mag zien. Tevens kun je op Facebook via ‘Blocked people and apps’ vrienden ‘blocken’ als je dat zou willen.
Tip 5: Twitter
Een tweet kan door al jouw ‘followers’ worden gelezen. Dat is dus eigenlijk iedereen. Het is belangrijk om te kijken wie je followers zijn. Zet daarom nooit persoonlijke informatie in een tweet. Wil je een bepaalde follower niet, verwijder hem dan door op ‘Block’ te drukken. Tevens is het belangrijk om te weten dat tweets voor altijd worden opgeslagen en nooit meer weg gaan.
Als jij een boze of onbeschofte tweet stuurt over een ander, zal die voor altijd opgeslagen worden. Denk dus van tevoren goed na wat je twittert en wie dit mag lezen. Ook moet je in een tweet nooit vermelden dat je op vakantie bent of niet thuis bent. Hou het algemeen.